15-11-23 | Det har varit komplicerat, krävt tålamod av både hantverkare och boende och dragit ut på tiden. Men nu är det klart!

På adresserna Timmermansgatan 33 och Maria Prästgårdsgata 19 och 21 på Södermalm i Stockholm stoltserar den vackra fastigheten från 1884. Nu med förnyad elegans med vacker fasad och klara färger.

Projektet som innebar hel omputsning och en hel del måleriarbeten på en yta av cirka 1700 kvm var komplicerat och tålamodskrävande. Fastigheten har fantastiska tidstypiska detaljer som återskapades från grunden med platstillverkade verktyg som krävde både kreativitet och noggrannhet att ta fram.

Projektet var tidskrävande eftersom den utsmyckade och detaljerade fasaden hade mycket tjocka putsskikt, på sina ställen upp till 10 cm bruk vilket medförde att bruket slogs på i många omgångar. Traditionellt luftkalkbruk användes eftersom fastigheten ursprungligen var putsad med den typen av bruk. Dock har luftkalkbruk lång torkningstid och måste torka mellan putspåslagen vilket fick till följd att renoveringen tog tid.

Ambitionen var att återställa fasaden till sitt ursprung, både gällande materialval och utseende, och den ambitionen uppnåddes.

Kika här för att se före- och efter-bilder.