Inget att göra på semestern? Här kommer några enkla gör-det-själv-tips för bostadsrättsföreningar.

Det finns mycket ni i föreningen kan göra på egen hand för att förlänga livslängden på er fastighets fasad. Kanske något att tänka på under semestern om ni får lite tid över. Tipsen är självklart gångbara året runt men kanske hinns de inte alltid med.

  1. Sommaren i Sverige kan vara regnig och vad kan passa bättre då än kila ut efter regnet för att kika på fasaden. Håll utkik efter fuktfläckar som indikerar på läckande plåtdetaljer.
  2. Vrid skarven på stupröret utåt. Om det läcker rinner då inte vattnet mot fasaden.
  3. Lövsil förhindrar att skräp hamnar i dagvattenledningen men glöm inte bort att rensa den.
  4. Kontrollera att fasadventilerna har hela insektsnät.
  5. Tänk på att olika typer av förråd, återvinningsbod, elskåp och liknande inte ska stå i direkt anslutning mot fasaden. Vid regn rinner vattnet rakt mot fasaden och kan orsaka skador. Använd skyddsplåt eller välj att skapa avstånd till fasaden. Samma sak gäller för armaturer och skyltar på fasaden. Välj att ha distans eller skyddsplåt bakom av samma anledning.
  6. Torka av ev. algpåväxt och smuts från fönsterblecken för att slippa missfärgning på fasaden.
  7. Hindra råttorna från att flytta in; se till att alla dörrar, ventilationshål och öppningar är täta eller täckta med nät och att rören har råttstopp.
  8. Skador på fasaden uppstår ofta bakom växter. Titta alltid hur det ser ut vid buskar, murgrönor eller annan växtlighet. De kan växa fast och leda fukt.
  9. Kontrollera alla delar av dina fönster varje år och byt ut skadade delar, kitta om vid behov och laga trasiga fönster.
  10. Undvik onödigt dyra reparationer. Välj en solig dag och gör en kontroll av huset och genomför en ordentlig besiktning av husets klimatskal, tak och fasader, så ser ni i tid om något behöver åtgärdas.

Och kanske det allra viktigaste semestertipset; koppla av! Stress skapar högt blodtryck så lär dig att varva ner när du är ledig och framförallt när du haft mycket att göra. Sommaren är ju som bekant kort.