16-07-22 | Brf Runby-Ingrids stjärnhus i Upplands Väsby renoveras efter sommaren

Bostadsrättsföreningen Runby-Ingrids fastighet på Hagvägen 6, är ett så kallat stjärnhus, där huskropparna är anordnade stjärnformigt. Husets form ger tre skyddade gårdar och många av lägenheterna har utsikt åt tre håll. Detta sätt att bygga skapade ljusa och välplanerade lägenheter och en väl tillvaratagen utemiljö. Huset började byggas 1952 efter ritningar av arkitekt Nils Rasing som då var stadsarkitekt i Upplands Väsby.

Efter sommaren påbörjas den yttre renoveringen som bland annat innebär omputsning av samtliga fasader, fönsterbyte, renovering av balkongerna samt måleri- och plåtarbeten.

Det ovanliga och spännande namnet på bostadsrättsföreningen har sitt ursprung i vikingakvinnan Ingrid. Hon var en mäktig änka och för tusen år sedan ägare till dagens Hembygdsgård, Runby Nedra. Ingrid lät rista den runsten som står vid Åvägen i Upplands Väsby som ett minnesmärke över sin man Ingemar och sina söner, Dan och Banke. Idag, tusen år senare, har faktiskt även Ingrid ett minnesmärke, en staty som finns vid Lilla Järnvägsparken, se bild.